5 studietips

1. Avsätt tid för att plugga och se till att du genomför det.
Detta innebär kort och gott att du ska planera dina studier. Vad ska göras när? Hur ska det göras? Efter att ha gjort en 
 
2. Strukturera ditt arbete.
Se till att anteckningar från både lektioner/föreläsningar samt dina egna anteckningar är separerade och välstrukturerade. Det finns få saker gällande ens studier som är så irriterande som att inte ens kunna förstå sina egna anteckningar. Kanske har man skrivit alldeles för slarvigt, vilket tyder på att man borde lägga ner mer tid på att renskriva. Kanske har man bara otydliga och osammanhängande anteckningar, vilket istället tyder på att man borde arbeta med att skriva tydligare anteckningar (exempelvis att man skriver längre anteckningar så att man förstår bättre senare).
 
3. Ha en städad studiemiljö.
Det spelar ingen roll om du pluggar i skolan, på universitetet, biblioteket eller hemma. Det är fortfarande lika viktigt att se till att din studiemiljö är organiserad och städad. Det blir lättare att plugga och koncentrera sig då och man blir inte lika störd av saker som ligger överallt. Om man ser till att ens studiemiljö är städad lär man inte heller komma på andra saker att göra i stället för att plugga (exempelvis: du ser saker som ligger framme och bestämmer dig för att städa istället för att plugga, medan du plockar undan saker ser du någonting som påminner dig om att du borde tvätta/vika kläder/gå ut med soporna osv). Ha det städat och rent så blir det lättare att plugga!
 
4. Ta bort saker som kan distrahera dig.
Göm eller stäng av mobilen och datorn, se till att vara på en plats där du inte blir störd och ha gärna så få saker framme som möjligt.
 
5. Rör på dig tillräckligt.
Genom att få tillräckligt med motion och frisk luft är det lättare att koncentrera sig och man presterar oftast bättre. Motion gör även att man mår bättre generellt sett, vilket i sin tur leder till att man antagligen är mer motiverad till att prestera hårt och lära sig saker.
Guider | Guider, Studietips | |
Upp