Oil Cleansing Method (OCM)

Bildkälla.
 
Inom den mer naturliga hudvården pratar man ibland om OCM, oil cleansing method. Detta går kort och gott ut på att man rengör ansiktet med olja. I många fall torkar vi ut huden med starka medel, men enligt OCM mår huden betydligt mycket bättre av att inte torkas ut med starka medel. Den här metoden sägs göra huden mer balanserad och se till att hudens egen fettproduktion fungerar bättre. Den sägs också kunna minska acne, pormaskar och göra hudtonen mer jämn. Mina pormaskar som vanligtvis sitter väldigt "djupt" minskar drastiskt i antal när jag har använt mig av OCM.
 
Vad som är viktigt är att se till att man använder sig av bra oljor. De ska vara kallpressade och helst ekologiska. Detta för att man på så sätt kan mata huden med mer nyttigheter. Även om oljor som är kallpressade och ekologiska kan verka onödigt mycket dyrare än sämre oljor, måste man tänka på att det är kvalitén man betalar för. Dessutom är oljor väldigt drygt, vilket gör det väldigt prisvärt.
 
Det här behöver man för OCM:
- En oljeblandning som man blandar själv enligt bilden ovan. Jag som har oljig och acnebenägen hud använder mig av 50 procent ricinolja och 50 procent av en basolja. I mitt fall använder jag för tillfället mandelolja som basolja, då min det fungerar bra för min hud. Det är viktigt att tänka på att ricinolja kan verka uttorkande, så ju torrare hud man har desto mindre ricinolja behöver man i sin blandning.
- En liten handduk.
 
Så här gör man:
- Massera in någonstans mellan en tesked och en matsked av oljeblandningen i ansiktet. Jag brukar massera in oljan ordenligt i några minuter. Efter en stund börjar huden kännas mjukare och ibland kan man även känna som små korn, vilket egenltigen är smuts och liknande som kryper ur porerna. Man brukar säga att lika löser lika, att fett alltså löser fett. Det är därför oljerengöring i många fall kan fungera väldigt bra även för oljig hud.
- Efter att man har masserat klart tar man en liten handduk och blöter den med varmt vatten. Krama ur handduken och lägg den över ansiktet. På så sätt blir det lite som en bastu för ansiktet och porerna öppnas. När handduken svalnat brukar jag försiktet massera ansiktet med handduken för att få bort oljan från ansiktet. All olja ska dock inte bort!
- Jag upprepar punkt två en gång till och därefter brukar jag skölja ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna. Oftast brukar jag se härligt rosig ut i ansiktet och huden är slätare och mjukare. Om huden fortfarande känns oljig är det bara bra. Huden behöver olja för att inte torka ut.
- Som ett sista steg brukar jag massera in 1-2 droppar ren mandelolja som huden ofta suger åt sig på en gång.
Guider, No poo & Balsammetoden | |
Upp